1983 Gien kruisie op de baander

"Gien kruisie op de baander" De Stichting Openluchtspel Ruinen speelt voor U het door mevrouw Eding-Askes geschreven toneelspel "Gien Kruusie op de Baander". Mevrouw Eding schreef dit stuk in het Noord-Drents, een dialect, dat veel op het Gronings lijkt. Wij hebben het in ons eigen dialect vertaald en het is zo bewerkt dat het verhaal zich ook in Ruinen zou kunnen hebben afgespeeld. Het verhaal. Twee boerderijen, twee gezinnen, twee werelden! Bij Wilm Banting, zijn 2e vrouw Geertien, haar dochter Roelfien en haar stiefzoon Harm wordt de sfeer bedorven door Geertien's achterdocht, inhaligheid en haar afkeer van Harm.Bij Jan Wenning, zijn vrouw Zwaantien en hun dochter Marchien daarentegen heerst harmonie, omdat ze hier van elkaar houden.Ook de vrolijke, ondeugende knecht Wieger Banting (een broer van Wilm) draagt niet weinig tot de plezierige sfeer bij.Toch gebeuren er bij de wennings ook verdrietige dingen: dochter Marchien wordt een ongehuwde moeder en weigert de identiteit van de vader prijs te geven.Hoe het allemaal afloopt, of Geertien nog spijt krijgt van haar gemene streken, of kleine Jan toch nog een vader krijgt, dat verklap ik nu niet, dat gaat U zien, ik hoop , dat U er van geniet.

Wij, van onze kant, zullen proberen U dit alles zo levensecht mogelijk voor te schotelen.

Rolbezetting:

Wilm Banting boer in ruste Wolter Flinkert
Geertien zijn 2e vrouw Hillegien Steenbergen
Harm Banting zoon van Wilm Jan Steenbergen
Roelfien dochter van Geertien Annie Wormgoor
Jan Wenning landbouwer Jacob Brink
Zwaantien zijn vrouw Klaasje Eisses
Marchien hun dochter Gerda Klomp
Wieger Banting broer van Wilm Roelof Bergman
Derk Lanting knecht van Jan Jaap Broekman
klein Jan zoon van Marchien Lars Kuijer
zwarte Jenne   Ria Luppes
Padhuis   Pouwel Joosten

1982 Oens Arf

"Oens Arf" Zoals u zolangzamerhand van ons kunt verwachten, brengen wij ook dit jaar weer een stuk dat in boerenkringen speelt.Onze keus is gevallen op een toneelspel in drie bedrijven van Arie van der Lugt, 'Morgen schijnt de zon', geheten.Met toestemming van de auteur hebben wij zijn stuk in het Drents bewerkt en van de titel 'Oens Arf' voorzien.al spelen wij dan in oude kledij, toch is het probleem dat wordt gesteld van alle tijden.Het behandelt namelijk het onbegrip dat heerst tussen drie generaties Kersten, die moeten wonen en werken op 'Oens Arf' .De oude boer en boerin, Roelf en Hille, zijn er zo aan gewend om de eerste viool te spelen dat ze helemaal niet begrijpen dat de zoon Pouwel en schoondochter Bertha als onmondige kinderen behandelen.Dit wekt verbittering, ook bij de kleinzoons, die medelijden hebben met hun ouders en vrezen voor hun eigen toekomst.De oudste kleinzoon, Jan, heeft hier de consequentie al uit getrokken en een zelfstandige baan als landbouw consulent gezocht.De jongste, de verwende Roelof, valt het bitter tegen dat hij alles wat hij op de landbouwwinterschool heeft geleerd, niet in de praktijk mag brengen.Gelukkig zijn daar nog de filosofiche knecht Jacob en de vrolijke koopman Grit, die de oudste generatie op hun fouten wijzen.En dan de liefdespirikelen van de jongsten: Is Roelof wel gelukkig met zijn stadse schatje Cootje? Of geeft hij meer om de boerendochter Marchien? Gaat Jan met de buit strijken of gooit Boele Hamstra, de zoon van textielfabrikant, roet in het eten?

Het antwoord op deze en vele andere vragen geven wij u in onze voorstelling: wij hopen dat u ervan zult genieten.

Rolbezetting:

Roelf Kersten de oude boer Roelof Bergman
Hille Kersten de boerin Hillegien Steenbergen
Bertha Kersten schoondochter van Roelf en Hille Klaasje Eisses
Pouwel Kersten de zoon van Roelf en Hille Pouwel Joosten
Jan Kersten de oudste zoon van Pouwel en Bertha Jan Steenbergen
Roelof Kersten hun jongste zoon Jaap Broekman
Marchien Brinkman het buurmeisje Eefke Waninge
Boele Hamstra de fabrikanten zoon Boele Weide
Jacob Wolters de filosofische knecht Jacob Brink
Wolter Grit als de vrolijke koopman Wolter Flinkert
Brinkman buurman Pouwel Luning
Cootje Jaarsma vriendin van Roelof Gerda Klomp

1980 Boer zonder land

"Boer zonder land" Is een toneelspel in drie bedrijven door Arie van der Lugt. U leeft in dit stuk drie jaar mee met lief en leed van de familie Ensink op de hofstede '' Oudervrucht ". De harmonie in het gezin wordt wreed verstoord door de komst van de intrigante Doortje Damhuis, die, na eerst gescharreld te hebben met de oudste zoon Bart, een weduwnaar, trouwt met diens jongere broer Teun. Doortje dwingt Bart om te emigreren, plaagt en verwaarloost diens zoontje Herman en tracht de baas en bazin van de stee, Marten en Stiene, van hun rechtmatige plaats te verdringen. Als Bart na twee jaar terugkeert op '' Oudervrucht '' gaat het ook financieel heel slecht.Hij probeert te helpen, maar zijn zuurverdiende geld verdwijnt in een bodemloze put. Na veel onenigheid verlaat hij voorgoed zijn ouderlijk huis, nu samen met Herman.Wij hopen dat hij een zonnige toekomst tegemoed gaat, Bart, de boer zonder land, maar niet zonder hart....

Rolbezetting:

Marten Ensink een oude boer Jacob Brink
Moeder Stiene zijn vrouw Hillegien Steenbergen
Bart zijn oudste zoon Pouwel Joosten
Teun zijn jongste zoon Jan Tissingh
Gonda zijn dochter Klaasje Eisses
Doortje Damhuis zijn schoondochter Ria Luppes
Foppe Spoelstra zijn schoonzoon Ton Ulenbelt
Herman zijn kleinzoon Lars Kuijer
Berend van Sleen zijn knecht Roelof Bergman
De Kromme een zwerver Harm Kuijer

1979 Moeder Geerte

"Moeder Geerte " Is een spel in drie bedrijven, voor toneel bewerkt door Jan Ubink naar de gelijknamige roman van mevrouw H.J. Nijnatten-Doffegnies.Het stuk schildert de belevenissen van de familie Obbink als de kinderen Dirk, Berendjan en Snoeksken op de leeftijd zijn gekomen dat ze hun eigen weg willen gaan. Als je het naar deze tijd vertaald zou je kunnen zeggen dat het stuk het generatieconflict behandelt: vader en moeder Obbink hebben het moeilijk met het volwassen worden van hun kinderen.Een dramatich hoogtepunt is de ruzie van de Snoeksken, hun jongste, die van de blinde Freek is gaan houden en hem ten koste van alles wil volgen.Naast de moeilijkheden binnen het gezin speelt op de achtergrond het conflict tussen de dorpsgemeenschap en de familie Obbink: Bart, Geerte en de kinderen worden door het hele dorp genegeerd omdat Bart destijds de moed heeft gehad om met zijn geliefde Geerte te trouwen terwijl hij onder de geboden stond (in ondertrouw was) met de dochter van de rijke boer Kleverkamp. Dit heeft het hele dorp hem nooit kunnen vergeven. Kortom een stuk vol licht en schaduw, maar om met moeder Geerte te spreken: '' Licht en schaduw horen bij elkaar. Waar het één is, is ook het andere, anders is het leven grouw.

Rolbezetting:

Moeder Geerte een boerin Klaasje Eisses
Bart Obbink haar man Jacob Brink
Dirk Obbink haar oudste zoon Dirk-Jan van der Las
Berendjan Obbink haar tweede zoon Jan Tissingh
Snoeksken Obbink haar dochter Gerda Klomp
Boksenteun een oude knecht Wolter Flinkert
Jans een kermis exploitante Ria Luppes
Freek haar zoon Jan Klomp
Dike Haarbrink een dorpsvrouw Hillegien Steenbergen
Minke Haarbrink haar dochter Eefke Waninge

1978 Hilde

"Hilde" Hilde is de geschiedenis van een knappe dochter van een Drents keuterboertje. Zij verwacht een kind van een rijke boerenzoon. Dat niet alles gaat zoals zij het zich had voorgestel, is voor haar een reden om bij de pakken neer te zitten. Bij een volksgericht weigert zij de man die haar zo diep teleurgesteld heeft. Mans, een arme stroper, biedt haar en het kind als het zijne te erkennen.Dit openluchtspel is niet alleen kijk-maar ook en luisterspel, een stem op de achtergrond zorgt n.l voor een verbindende tekst, waardoor het spel een boeiend geheel wordt.

Rolbezetting;

Hilde   Ria Nijland
Hilbert Moes vader van Hilde Wolter Flinkert
Femmechien moeder van Hilde Ria Luppes
Annechien zusje van Hilde Ans Visser
Wubbe Hidding rijke boerenzoon Jan Tissingh
Janne moeder van Wubbe Klaasje Eisses
Mans Lubbers een stroper Dirk-Jan van der Las
Wiebe broer van Mans Jacob Brink
Dominee   Arend Tissingh
Opperwachtmeester   Lukas Hester
brigadier   Jan Siepel